; Izbori 2009: Analiza web stranica i online imidža predsjedničkih kandidata

Izbori 2009: Analiza web stranica i online imidža predsjedničkih kandidata

15.11.2009., autor: Žarko Komljenović, suradnik: Hrvoje Komljenović

Ovo istraživanje slobodni ste preuzeti u cijelosti ili djelomično, uz obavezno navođenje tvrtke i autora.

Popis predsjedničkih kandidata za izbore 2009. preuzeli smo sa stranica Wikipedije:

U prvom dijelu ovog istraživanja analizirali smo prirodne rezultate pretraživanja tražilice Google za pojam ime i prezime kandidata. U rezultatima pretraživanja promatrali smo poziciju onih rezultata koji vode na službene promidžbene web stranice kandidata, te eventualne rezultate pretraživanja slika i videa koje tražilica sama nudi za neke kandidate unutar prirodnih rezultata pretraživanja.

Tablica s popisom kandidata, njihovom slikom s naslovnice, adresom njihovih osobnih web stranica te pozicija na tražilici Google za pojam ime i prezime kandidata na dan 10.11.2009.

Ime i prezime kandidata
Slika s naslovnice Osobne web stranice Pozicija na tražilici google.hr (pozicija/stranica) Pozicija na tražilici google.com (pozicija/stranica) Plaćeni Google oglas
Andrija Hebrang Andrija Hebrang http://hebrang.com (9/9) (6/6) DA
Boris Mikšić Boris Mikšić http://borismiksic.net (1/1) (1/1) NE
Božidar Vukasović Božidar Vukasović http://bozidarvukasovic.eu (2/1) (1/1) NE
Damir Kajin
Dragan Primorac Dragan Primorac http://draganprimorac.com (1/1) (2/1) NE
Dean Golubić
Ivo Josipović Ivo Josipović http://josipovic.net (2/1) (3/1) DA
Josip Jurčević Josip Jurčević http://josip-jurcevic.net (1/1) (1/1) NE
Milan Bandić Milan Bandić http://milanbandic.com (1/1) (2/1) NE
Miroslav Tuđman Miroslav Tuđman http://miroslav-tudjman.com (1/1) (1/1) NE
Nadan Vidošević Nadan Vidošević http://nadanvidosevic.com (1/1) (1/1) NE
Perica Jurič PericaJurić http://pericajuric.com N/A N/A NE
Stjepan Gnječ Stjepan Gnječ http://stjepan-gnjec.com (1/1) (1/1) NE
Vesna Pusić Vesna Pusić http://predsjednica.com (4/1) (9/1) NE
Vesna Škare Ožbolt Vesna Škare Ožbolt http://vesna.com.hr (4/1) (6/1) NE

Rezultati slika za kandidate na prvoj stranici prirodnih rezultata pretraživanja za pojam ime i prezime kandidata na tražilici google.hr na dan 10.11.2009.

Andrija Hebrang Rezultati slika za Andrija Hebrang
Boris Mikšić Rezultati slika za Boris Mikšić
Damir Kajin Rezultati slika za Damir Kajin
Dean Golubić Rezultati slika za Dean Golubić
Dragan Primorac Rezultati slika za Dragan Primorac
Ivo Josipović Rezultati slika za Ivo Josipović
Josip Jurčević Rezultati slika za Josip Jurčević
Milan Bandić Rezultati slika za Milan Bandić
Miroslav Tuđman Rezultati slika za Miroslav Tuđman
Nadan Vidošević Rezultati slika za Nadan Vidošević
Vesna Pusić Rezultati slika za Vesna Pusić
Vesna Škare Ožbolt Rezultati slika za Vesna Škare Ožbolt

Video rezultati za kandidate na prvoj stranici prirodnih rezultata pretraživanja za pojam ime i prezime kandidata na tražilici google.hr na dan 10.11.2009.

Damir Kajin Video rezultati za Damir Kajin
Milan Bandić Video rezultati za Milan Bandić
Dean Golubić Video rezultati za Dean Golubić
Stjepan Gnječ Video rezultati za Stjepan Gnječ
Vesna Škare Ožbolt Video rezultati za Vesna Škare Ožbolt

U drugom dijelu istraživanja pokušali smo ad hoc analizom nekih osnovnih čimbenika svake web stranice ocijeniti kvalitetu tehničke izvedbe, te upotrebljivost i dostupnost osobnih promidžbenih stranica predsjedničkih kandidata. Ocjene su paušalne, a sastoje od opisnog dijela te brojčane vrijednosti od 1 do 5, gdje smo 1 davali kao najgoru, a 5 kao najbolju ocjenu za pojedino područje promatranja.

Analiza kvalitete i upotrebljivosti web stranica kandidata na dan 11.11.2009.

Tablica s ocjenama po područjima analize za sve kandidate

Kandidati Osobne web stranice Prvi dojam: Naslovnica Čitljivost Struktura stranica Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash Navigacija: Izbornici, linkovi, logo Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica Metapodaci Dostupnost foto/audio/video materijala RSS dijeljenje sadržaja
Opći dojam UKUPNA OCJENA
Ivo Josipović http://josipovic.net 4 4
4 4 5 5 5 5 5 5 4.6
Vesna Škare Ožbolt http://vesna.com.hr 4 3 4 5 4 3 5 5 4 4 4.1
Miroslav Tuđman http://miroslav-tudjman.com 4 4
4
3 4 4 3 5 5 4 4.0
Vesna Pusić http://predsjednica.com 4 5 4 5 4 1 2 5 5 3 3.8
Dragan Primorac http://draganprimorac.com 4 4
4
4 4 1 4 5 1 4 3.5
Milan Bandić http://milanbandic.com 3 4
4
4
3 1 3 5 5 3 3.5
Nadan Vidošević http://nadanvidosevic.com 4 4
3
3
3 1 2 5 5 3 3.3
Božidar Vukasović http://bozidarvukasovic.eu 3 4
4
n/a
3 4 2 1 5 3 3.2
Josip Jurčević http://josip-jurcevic.net 3 3
3 3 3 5 2 3 3 3 3.1
Andrija Hebrang http://hebrang.com 3 3
3
4 3 1 2 4 1 3 2.7
Boris Mikšić http://borismiksic.net 2 2
3
3
2 3 2 4 1 2 2.4
Perica Jurič http://pericajuric.com 2 2 5
1 3 1 1 1 1 2 1.9
Stjepan Gnječ http://stjepan-gnjec.com 1 1 1 n/a 1 1 1 1 1 1 1.0

Opis ocjena

Andrija Hebrang - ukupna ocjena: 2.7
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 3 Nije odmah jasno da su sličice na naslovnici linkovi na dijelove programa kandidata. Sličice isprva privlače pozornost, ali ističe se njihova nekonzistentnost. Primjerice prva sličica je 3D kompjutroska grafika koja prikazuje grafikon, dok je ispod nje fotografija baščanske ploče. Tek prelaskom kursora miša pojavljuju se naslovi, no još uvijek nije jasno o naslovima čega se zapravo radi dok se ne klikne na neku od sličica i ne ode na stranice programa. 9 sličica koje čine naslovnicu uz portret kandidata odaju 'jeftin' dojam zbog niske kompresije. NE POSTOJI IMPRESSUM NITI COPYRIGHT STRANICE! Naslovnica je statična - nema zadnje vijesti ili sličnan dinamički sadržaj.
Čitljivost 3 U dužim tekstovima trebalo bi istaknuti ključne riječi (bold). Trebalo bi koristiti bullet liste <ul><li> umjesto minusa "-" kod nabrajanja.
Struktura stranica 3 Lijevi izbornik je suvišan na prve tri glavne stranice. Pogrešno iskorišten footer.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 4 Link između sličice na naslovnici i stranice na koju vodi napravljen je korištenjem OnClick JavaScript naredbe, umjesto korištenja HTML taga <a>. JS se moglo upotrijebiti samo za 'atraktivno' fade-in i fade-out pojavljivanje naslova prelaskom kursora miša preko sličice. Ipak, pogreška nije fatalna jer je do svih stranica moguće doći i na drugi način.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 3 Horizontalni root izbornik bespotrebno je i nelogično razlomljen na dva dijela i to: prvi dio (početna, vijesti, životopis i kontakt) koji se nalazi u headeru, te drugi dio (press, program i multimedia) koji se neadekvatno nalazi u footeru. Također, link text stranica u footer dijelu izbornika nalazi se unutar kvadrata svijetlije pozadine koji izgleda kao button, ali link je samo tekst. Osim horizontalnog postoji i vertikalni izbornik u lijevom panelu koji prikazuje podstranice. Budući da prve tri glavne stranice (vijesti, životopis i kontakt) nemaju podstranice, na njima je taj vertikalni izbornik suvišan, te još i bespotrebno zauzima cijeli lijevi panel. Linkovi na mouse over poprime boju običnog teksta.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 1
Ne postoji
Metapodaci 2
Glavni izbornik koristi sličice s tekstom imena stranica umjesto teksta. Svi linkovi su bez 'title' metataga, dok su sve slike i bez 'alt' i bez 'title' tagova. Slogan na naslovnici također je slika bez 'alt' taga. Zapravo jedini tekst na naslovnici su 4 linka na vanjski materijal: 'Službene stranice HDZ-a', 'Hrvatski sabor', 'Vlada RH' i 'Mladež HDZ-a'. Za naslove i podnaslove u tekstovima nisu korišteni <h1>..<h5> tagovi. Stranice nemaju friendly URL.
Dostupnost foto/audio/video materijala 4
Na naslovnici, tj. uvijek u footeru, nalazi se, naizgled, video. Međutim, radi se o screenshot sličici videa koja je samo link na stranicu s multimedijom, tj. sa stvarnim video materijalom.
RSS dijeljenje sadržaja 1
Ne postoji
Opći dojam 3 Nedostatak impressuma, copyright podataka, te jeftin (low quality jpg compression) izgled grafičkih elemenata, kao i neprofesionalna web prezentacija informacija, te šturost metapodataka ostavljaju dojam neprofesionalno i 'na brzinu' izrađenih web stranica.
Boris Mikšić - ukupna ocjena: 2.4
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 2 Otvaranjem stranice automatski se pokreće vrlo iritantni audio jingle, no nigdje ne postoji mogućnost zaustavljanja ili stišavanja. Ne postoji logo. U headeru je banner na stranicu www.boriszahrvatsku.net koji uopće nije link, a ta ista stranica je neispravna. NEMA IMPRESSUMA NITI COPYRIGHTA STRANICE! Naslovnica je predugačka i prenatrpana.
Čitljivost 2 Presitna slova, na puno mjesta nedostaju hrvatska slova šđčćž. Neki dijelovi sadržaja su na engleskom (npr. galerija fotografija). Nepregledne i prenatrpane stranice bez istaknutih fokalnih točaka.
Struktura stranica 3 Lijevi i desni panel često su pretpani, pa centralni panel zjapi prazan... Općenito su stranice pretrpane i bez niti vodilje.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 3 Velik broj tekstova je u pdf formatu, a neki su prezentirani na stranici kao slika umjesto kao tekst. Kori��tenje JS onclick u galeriji fotografija umjesto html elementa za linkove <a>. Automatsko pokretanje audio jinglea.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 2 Glavni izbornik je presitan (font-size: 10px). Ne postoji logo. Neke stranice izlaze iz koncepta i strukture glavne stranice, te koriste druge domene i grafički design. Ne postoje breadcrumbs linkovi. Ne moguće je odgonetnuti na kojoj stranici se nalazite osim po URL-u.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 3 Stranica s rezultatima pretraživanja nema izbornik. Povratak na ostale stranice moguće je samo klikom na BACK u browseru ili praćenjem nekog od linkova u rezultatima pretraživanja. Također, ispod rezultata pretraživanja ispisana je poruka o pogrešci: 'Warning: fopen(./logs/searchwords.log) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied...'
Metapodaci 2 Neadekvatni titlovi stranica. (većina ih je samo 'Boris Miksic'). Linkovi nemaju 'title', a većina slika nema 'alt'.
Dostupnost foto/audio/video materijala 4 Na naslovnici, tj. uvijek u footeru, nalazi se, naizgled, video. Međutim, radi se o screenshot sličici videa koja je samo link na stranicu s multimedijom, tj. sa stvarnim video materijalom.
RSS dijeljenje sadržaja 1 Ne postoji
Opći dojam 2 Nedostatak impressuma, copyright podataka, te jeftin (low quality jpg compression) izgled grafičkih elemenata, kao i neprofesionalna web prezentacija informacija, te šturost metapodataka ostavljaju dojam neprofesionalno i 'na brzinu' izrađenih web stranica.
Božidar Vukasović - ukupna ocjena: 3.2
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 3 Jednostavne i pregledne, ali ne previše vizualno atraktivne web stranice. Copyright je od 2008. Nema logo.
Čitljivost 4 Naslovi su iste veličine kao i tekst, a koriste istu boju kao i linkovi.
Struktura stranica 4 Neiskorišten footer.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash n/a
Ne koriste se.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 3
Nema logo. Naslovna stranica ne zove se naslovnica ili početna, već 'Aktuelne poruke'. Koristi se ista boja (plava) i za linkove i za naslove.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 4
Kraj search polja za unos pojmova za pretraživanje ne postoji button, već se koristi ENTER na tipkovnici.
Metapodaci 2
Neadekvatni titlovi stranica. Linkovi nemaju title. Neke slike nemaju 'alt', neke imaju neadekvatan, a neki valjan 'alt' metapodatak. Copyright je od 2008. Ne koriste se html heading tagovi za naslove.
Dostupnost foto/audio/video materijala 1
Nema galerije fotografija, niti video materijala.
RSS dijeljenje sadržaja 5
Dostupno
Opći dojam 3
Jednostavne, ali ne previše informativne web stranice kandidata. Nedostaje poveznica s drugim izvorima informacija o kandidatu, nema audio i video materijala, kontakt se svodi na online obrazac za slanje e-mail poruke. Nema broja telefona ili istaknute e-mail adrese kandidata.
Dragan Primorac - ukupna ocjena: 3.5
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 4 Moderno i grafički kvalitetno dizajnirane stranice. No, zbog skladnosti designa žrtvovane su veličina slova u glavnom izborniku, te čitljivost zbog slabijeg kontrasta između boje slova i boje pozadine. Udarni sadržaj na naslovnici je 'AKTUALNO', ali nema istaknutog datuma objave članka. Datum je vidljiv tek odlaskom na stranicu Aktualno. Nema impressum, ali ima ažuran copyright.
Čitljivost 4
Smanjena čitljivost zbog nedovoljnog kontrasta između boje slova i boje pozadine (plava slova na plavoj pozadini).
Struktura stranica 4
Visoki header koji je primjeren naslovnici bespotrebno se ponavlja na ostalim stranicama gdje postaje redundantan i suvišan jer iziskuje pomicanje (scroll) stranice da bi se došlo do željenog sadržaja.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 4
Flash linkovi u desnom panelu ne reagiraju uvijek kako treba, pa reagiraju tek na drugi klik mišem (prvi ih aktivira, a tek drugi odradi link funkciju)
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 4
Nema breadcrumbs linkova, niti je u izborniku nekako naznačen trenutan položaj posjetitelja na stranicama. S druge strane većina stranica počinje naslovom koji se najčešće poklapa s nazivom stranice, pa gore navedeni nedostatci nisu kritični. Nekonzistentnost: u središnjem dijelu stranice linkovi su bijele boje, dok su u desnom panelu linkovi tamnoplavi, a običan tekst bijel, dakle obratno, iako je pozadina u desnom panelu tek malo tamnija.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 1
Ne postoji
Metapodaci 4
Linkovi nemaju 'title' argument, a većina slika ne koristi 'alt' za opis slike. Većina drugih metapodataka na stranicama je adekvatno upotrijebljena.
Dostupnost foto/audio/video materijala 5
Dostupan multimedijski sadržaj
RSS dijeljenje sadržaja 1
Ne postoji
Opći dojam 4
Moderno dizajnirane i vizualno atraktivne web stranice, jednostavna navigacija i preglednost stanica, te povezanost s drugim izvorima informacija i komunikacije s kandidatom (facebook, twitter, myspace, youtube) ostavljaju vrlo dobar dojam. Ipak, neki aspekti upotrebljivosti stranica smanjeni su na uštrb dizajna.
Ivo Josipović - ukupna ocjena: 4.6
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 4
Moderno, jednostavno, a opet vizualno prvlačno dizajnirane web stranice. Dizajn prati Web 2.0 standarde: služi upotrebljivosti, čitljivosti i isticanju bitnih informacija na stranici. Međutim, na ekranima rezolucije 1024x768 i manjim, inače koristan widget za povezivanje s kandidatom putem društvenih mreža koji se nalazi na lijevom rubu stranice, sada smeta jer prekriva dio teksta kod čitanja stanice.
Čitljivost 4
Presitna slova u desnom panelu i footeru. Sve bitne informacije prikazane su kvalitetno i po standardima.
Struktura stranica 4
Stranice strukturirane tako da omoguće čitljivost i navigaciju. Iako header nije previsok, na većini stranica osim naslovnice mogao je biti još niži, tj. uži po 'Y' osi. Footer sadrži korisne informacije koje korisnik i očekuje u footeru, međutim većina ih je prikazana presitnim slovima.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 4
Ajax widget koji je fiksno smješten u krajnje lijevom središnjem dijelu ekrana, na rezoluciji ekrana širine 1024px i manjim preklapa se, tj. prekriva sadržaj stranice.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 5
Jednostavna i razumljiva navigacija.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 5
Dostupno sa svih stranica
Metapodaci 5
Uredno popunjeni
Dostupnost foto/audio/video materijala 5
Dostupni multimedijski sadržaji
RSS dijeljenje sadržaja 5
Dostupno
Opći dojam 5
Moderno dizajnirane web stranice prema Web 2.0 načelima i poštujući osnovna pravila struke, te na ispravan način iskorištenim najnovijim tehnologijama.
Josip Jurčević - ukupna ocjena: 3.1
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 3
Stranice koriste gotovi Joomla! predložak, a ne vlastiti originalni design. Fotografija u headeru nije djelo profesionalca. Slogan 'Kad, ako ne sad!', iako je retoričko pitanje ipak je pitanje pa bi na kraju trebao biti upitnik uz/umjesto uskličnika. Sveukupni prvi dojam: Solidno i ispravno, ali jeftino i ne baš vizualno atraktivno napravljene webstranice.
Čitljivost 3
Velik broj tekstova na stranicama koristi center i justify poravnavanje koje smanjuje čitljivost. Neki tekstovi koriste podcrtavanje (underline) za naglašavanje bitnih dijelova teksta, dok je underline na webu standard za označavanje linkova. Osim što se underline koristi na pogrešan način koristi se i prečesto u tekstovima, što dodatno smanjuje čitljivost.
Struktura stranica 3
Sadržaj stranice ne slijedi uvijek krutu strukturu Joomla predloška na stranicama, pogotovo u footeru.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 3
Glavni izbornik ne radi ako je onemogućen JavaScript.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 3
Boja linkova ista je kao i boja naslova u lijevom panelu koji nisu linkovi. U glavnom izborniku stranice koje imaju podstranice nisu linkovi, a kursor ipak postane 'pointer' (hand). Naslovnica u izborniku ima podstranicu koja vodi na neku vanjsku stranicu koja nema veze s kandidatom.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 5
Lokalna tražilica dostupna sa svih stranica.
Metapodaci 2
Nema 'alt'-ova na slikama niti 'title' na linkovima i slikama. Title metapodatak od stranice neadekvatno je upotrebljen. Ne koristi se <h1> za glavne naslove na stranici.
Dostupnost foto/audio/video materijala 3
Nema video niti audio materijala, ali postoji galerija fotografija.
RSS dijeljenje sadržaja 3
RSS Nedostupan s naslovnice.
Opći dojam 3
Jeftino izrađene webstranice koje koriste besplatni Joomla CMS bez izrađenog originalnog custom dizajna.
Milan Bandić - ukupna ocjena: 3.5
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 3
Video se automatski pokreće pri učitavanju stranice. Grafički dizajn je solidan, ipak ne sasvim u trendu. Odmah upada u oči korištenje sličica s tekstom umjesto teksta u glavnom izborniku i footeru.
Čitljivost 4
Osnovni font je presvijetlo maslinasto-zelene boje, što stvara zamor nakon dužeg čitanja.
Struktura stranica 4
Prilično veliki header se nepotrebno ponavlja na svim stranicama i iziskuje scrollanje.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 4
Glavni dio naslovnice je video galerija koja ne funkcionira ako je isključen JavaScript.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 3
Ime kandidata u headeru zauzima položajem i oblikom funkciju loga, a nije link na naslovnicu. Linkovi u footeru su pomiješani: 'Biografija' vodi na stranicu Naglasci i obratno, 'Razlozi' vode na Video itd... Na naslovnici i linkovi i naslovi koriste i plavu i crvenu boju, pa nije odmah jasno što je link, a što naslov.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 1
Ne postoji
Metapodaci 3
Naslovnica koristi sličice s tekstom umjesto samog teksta naziva stranica. Te sličice, kao ni većina drugih sličica na stranicama ne koriste 'alt' niti 'title' argument za opis. Linkovi ne koriste 'title' argument za opis. Neki naslovi koriste sličice bez opisa umjesto teksta.
Dostupnost foto/audio/video materijala 5
Dostupno
RSS dijeljenje sadržaja 5
Dostupno
Opći dojam 3
Unatoč nepoštivanju nekih standarda i ne baš najmodernijem dizajnu, web stranice ovog kandidata pregledne su, čitljive i informativne. Čitljivost je ipak ponešto smanjena zbog svijetlo maslinaste boje teksta. Pobrkani linkovi u footeru odaju dojam netestiranih i u žurbi postavljenih web stranica.
Miroslav Tuđman - ukupna ocjena: 4.0
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 4
Kvalitetno i moderno (iako ne po posljednjim trendovima) dizajnirane web stranice. Prvi dojam narušava jedino crvena boja slova na plavoj pozadini u izborniku i justify poravnanje teksta u najavama novosti.
Čitljivost 4
Često korištenje justify poravnanja i neisticanje ključnih riječi boldanjem malo smanjuje inače dobru čitljivost stranica. Također, boja teksta stranica na kojima se nalazite, u glavnom izborniku interferira s bojom pozadine (crvena na plavoj)
Struktura stranica 4
Veliki header se nepotrebno prikazuje na svim stranicama, nesikorišten footer. Inače, struktura stranica prati i odgovara sadržaju stranica.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 3
Glavni izbornik koristi JavaScript za padajući dio izbornika s podstranicama, dok glavne stavke u izborniku nisu linkovi same po sebi. Budući da ne postoji pomoćni izbornik bez omogućene uporabe JavaScripte na stranicama nije moguće doći do ostalih stranica nikako osim preko stranice mapa weba. Također, padajući izbornik nekada (npr. kod gledanja fotografija u galeriji) pada iza sadržaja stranice i nije dostupan.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 4
Nekonzistentna upotreba boje linkova. Neki linkovi su crveni, a neki plavi kao i običan tekst. Glavne stavke u glavnom izborniku nisu linkovi, a opet, prelaskom miša preko istih kursor postane pointer (hand). Osim toga navigacija je jasna, a stranice imaju i breadcrumbs linkove.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 4
Lokalna tražilica nalazi se na sredini desnog panela, umjesto da se nalazi u desnom dijelu headera gjde joj je i uobičajeno mjesto.
Metapodaci 3
Ne koriste se heading html tagovi <h1>, <h2>... za prikazivanje naslova članaka. Neadekvatni 'title' metapodatak za svaku stranicu. Linkovi ne koriste 'title' za opis.
Dostupnost foto/audio/video materijala 5
Dostupno
RSS dijeljenje sadržaja 5
Dostupno
Opći dojam 4
Profesionalno napravljene webstranice s nekim propustima glede poštivanja pravila struke.
Nadan Vidošević - ukupna ocjena: 3.3
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 4
Web stranice koje odmah ostavljaju dojam vrlo moderno i do detalja ispoliranog dizajna. Iako su vidljive dodirne točke s web stranicama Baracka Obame, kao što su logo te struktura stranica, ipak stranice kandidata Vidoševića ne možemo nazvati palgijatom Obaminih jer se odlikuju i mnogim drugim originalnim elementima koji čine cjelovit i autentičan web design. S druge strane, za razliku od Obaminih, web stranice kandidata Vidoševića na račun estetskog dojma krše neka osnovna načela izrade web stranica.
Čitljivost 4
Čitljivost je smanjena na pojedinim djelovima stranice zbog premalog kontrasta između boje teksta i boje pozadine. Primjerice u subheaderu su sažeci prikazani svijetlosivim slovima na svijetlosivoj pozadini.
Struktura stranica 3
Ogromni header koji podsjeća na jumbo plakat i koji dominira naslovnom stranicom potpuno je suvišan na većini drugih stranica portala. Na ekranu rezolucije 1024x768 px (koja je još uvijek pojedinačno najučestalija rezolucija ekrana posjetitelja web stranica) u browseru s uključenih nekoliko dodatnih toolbarova taj veliki header zauzima upravo cijeli ekran, pa je kod izbora stranica u glavnom izborniku promjena vidljiva tek listanjem (scrollanjem) stranice prema dolje. Ako znamo da prema istraživanjima vodećih svjetskih stručnjaka na području korisnosti (usability) web stranica, u prosjeku 80% posjetitelja neke web stranice nikada neće zascrollati da bi vidjeli ostatak te stranice, već ako ne nađu informaciju koju su tražili ili link na tu informaciju nastavljaju surfati dalje u potrazi za željenom informacijom, tada možemo reći da je prikazivanje ovako velikog headera na svakoj stranici portala kardinalna greška.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 3
Iako nije glavni, na naslovnici je dominantan horizontalni izbornik u donjem dijelu headera s linkovima na pojdine ključne stranice kandidata. Taj izbornik koristi JavaScript tehnologiju na pogrešan način u svrhu estetike, a na štetu funkcionalnosti i optimiziranosti stranice. Osim što koristi pozadinske sličice (background-image) za prikazivanje teksta stavke u izborniku na html elementima koji nemaju metapodataka s opisom, pogrešno je i napisana skripta za interakciju s korisnikom, pa prelaskom miša preko pojedine stavke u izborniku ta stavka promijeni boju iz sive u crvenu, ali ako kursor miša nakon toga pomaknemo na neki drugi dio stranice, a ne na drugu stavku u izborniku, ona zadnja stavka koju smo prešli kursorom miša i dalje ostaje crvena. To je kardinalna greška zbog toga jer stavka u izborniku koja je označena drugom bojom od ostalih stavaka u tom izborniku obično označava onu stranicu na kojoj se upravo nalazite, a to ovdje očito nije slučaj.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 3
Dio problema s navigacijom već je opisan u rubrici pravilnoj uporabi tehnologija. Osim navedenog navigacija je problematična i zbog toga jer je glavni izbornik prilično neprimjetan na samom vrhu stranice, a i zbog nedostatka breadcrumb linkova koji označavaju trenutnu apsolutnu poziciju posjetitelja u strukturi portala, pa ponekad nije jednostavno zaključiti na kojoj stranici se trenutno nalazite, niti je potpuno jasna logička struktura portala prema pojedinim cjelinama. Što se linkova u tekstu tiče nema konzistentnosti u boji i fontu linka, pa je negdje naslov članka link, negdje nije, a negdje (npr. na stranici Program i ciljevi) je cijeli sadržaj članka, uključujući naslov i sav tekst, link na tu istu stranicu. Iako portal, tj. kandidat ima svoj logo koji je vidljiv na svakoj stranici u headeru, taj logo nije link na naslovnu stranicu.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 1
Ne postoji
Metapodaci 2
Naslovi su iz stetskih razloga sličice, a ne tekst. Iako se sličice naslova automatski generiraju prema zadanom tekstu i imaju 'alt' metapodatak koji je upravo tekst naslova ipak je ne korištenje heading tagova (<h1>, <h2>...) za naslove kardinalna greška. Većina drugih slika na stranicama, dakle onih koje nisu automatski generirane, nema adekvatan alt metapodatak. Linkovi uglavnom nemaju metapodatke. Naslovi stranica (Title) ne sadrže naslov portala niti dio putanje i ponekad su potpuno neadekvatni kao metapodatak, kao npr. na stranici Galerije čiji je 'title' metapodatak: Galerija.
Dostupnost foto/audio/video materijala 5
Dostupno
RSS dijeljenje sadržaja 5
Dostupno
Opći dojam 3
Iako stranice na prvi pogled plijene pažnju kvalitetnim, skladnim i detaljnim vizualnim grafičkim rješenjima, već nakon kraćeg surfanja dolazi do poteškoća u orjentaciji i navigaciji, a nakon osnovne tehničke analize vidljive su i neke kardinalne greške u samoj strukturi web stranica.
Perica Jurič - ukupna ocjena: 1.9
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 2
Odmah pri učitavanju stranice, pokreće se audio-vizualna flash animacija. Zvučni signal ponavlja se i kod učitavanja ostalih stranica kandidata jer se flash header nalazi na svakoj stranici. Svako emitiranje zvuka od strane web stranice bez izričite naredbe korisnika stranice smatra se kardinalnom greškom. Netko će primjerice tu stranicu otvoriti u čitaonici knjižnice na svom laptopu čiji je zvučnik pojačan do kraja. Nakon neugodnog iznenađenja prilikom otvaranja stranice dojam se ne popravlja niti vizualnim doživljajem stranice.
Čitljivost 2
Slova su presvijetlo sive nijanse što stvara umor kod kod dužeg čitanja, odnosno stvara napor kod čitanja ljudima starije dobi ili osobama s oštećenim vidom. Na ostalim stranicama osim naslovnice i pozadina je u sivoj nijansi, pa je čitljivost još slabija.
Struktura stranica 5
Jednostavna, ali funkcionalna i adekvatno iskorištena struktura stranica.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 1
Flash animacija koja se nalazi u headeru svake stranice automatski generira zvučni signal prilikom svakog učitavanja stranice. Glavni izbornik također je Flash animacija.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 3
Iako nema breadcrumbs linkova niti oznake o lokaciji u izborniku, zbog jednostavne strukture portala jednostavno se orjentirati i navigirati kroz strukturu stranica. Glavni izbornik je Flash animacija koja audio-vizualno reagira na prelazak kursora miša preko stavke u izborniku, što je prilično iritantno i protivno svim pravilima izrade web stranica. Ne postoji konzistentnost u boji i fontu linkova u tekstu.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 1
Ne postoji
Metapodaci 1
Sve stranice imaju isti 'title' metapodatak. Slike i linkovi nemaju metapodatke. Ne koristi se friendly URL. Ne koristi se <h1> za glavne naslove, već <h2>, što je pogrešno u semantičkom smislu.
Dostupnost foto/audio/video materijala 1
Ne postoji
RSS dijeljenje sadržaja 1
Ne postoji
Opći dojam 2
Statične web stranice bez CMS sustava za upravljanje sadržajem. Svojim 10-ak godina zastarjelim vizualnim identitetom i nepravilnim korištenjem web tehnologija ostavljaju dojam amaterskog uratka iz kućne radinosti.
Stjepan Gnječ - ukupna ocjena: 1.0
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 1
Naslovnica se sastoji od jedne header slike koja je link na drugu stranicu koja je u izradi, te nekoliko linkova na vanjski materijal. Nema apsolutno nikakvih informacija o kandidatu niti kontakt podataka.
Čitljivost 1
Nema se što čitati
Struktura stranica 1
Ne postoji
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash n/a
Ne koriste se moderne web tehnologije.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 1
Ne postoji navigacija niti struktura stranica
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 1
Ne postoji
Metapodaci 1
Jedini metapodaci su 'title' naslovnice i jedine druge stranice kanidata, a to je Glazba.
Dostupnost foto/audio/video materijala 1
Ne postoji
RSS dijeljenje sadržaja 1
Ne postoji
Opći dojam 1
Dvije statične html stranice izrađene na nivou učenika osnovne škole. Ove web stranice ostavljaju jako loš dojam, a kandidatu bi bilo korisnije da opće nema svoje web stranice nego da se predstavlja javnosti na ovakav način.
Vesna Pusić - ukupna ocjena: 3.8
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 4
Moderan Web 2.0 dizajn koji ističe sadržaj i radi u korist navigacije i preglednosti. No već na prvi pogled vidljive su neke početničke greške u strukturi stranica, kao što su osnovni metapodaci svake stranice. Vijesti nemaju istaknut datum objave!
Čitljivost 5
Dobra čitljivost stranica
Struktura stranica 4
Kao i kod većine kandidata i ovdje se pojavljuje problem s ponavljanjem velikog headera koji je primjeren naslovnici, ali ne i ostalim stranicama portala.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 5
Pravilna uporaba tehnologija.
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 4
Jednostavna i jasna navigacija. Linkovi u tekstu uvijek su iste boje, ali neki dijelovi običnog teksta narančaste su boje kao i linkovi. Linkovi, također, ne reagiraju na prelazak kursorom miša u smislu promjene nijanse boje ili drugih obilježja kao što je podvučeni tekst, što samo po sebi nije velika greška, ali upotreba te mogućnosti dodatno bi olakšala navigaciju. Također, linkovi u desnom panelu izgledaju kao tipke (button), ali samo tekst unutar buttona je link, a ne i cijeli button.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 1
Ne postoji
Metapodaci 2
Linkovi i slike nemaju metapodatke, a sve stranice portala imaju iste title, description i keywords metapodatke.
Dostupnost foto/audio/video materijala 5
Dostupno
RSS dijeljenje sadržaja 5
Dostupno
Opći dojam 3
Moderno dizajnirane, pregledne i lako čitljive web stranice. Ipak, velik nedostatak ovog portala je manjak metapodataka, te prikaz najava vijesti bez istaknutog datuma objave.
Vesna Škare Ožbolt - ukupna ocjena: 4.1
Područje analize Ocjena Opis ocjene
Prvi dojam 4
Moderno, iako ne po zadnjim trendovima, dizajnirane web stranice s preglednom i funkcionalnom strukturom. Dobar prvi dojam narušava nesklad boja, veličina i oblika fontova za prikaz teksta na stranicama.
Čitljivost 3
Zbog nesklada boja, veličina i oblika fontova za prikaz teksta na stranicama, te presvijetle boje teksta i linkova smanjena je čitljivost stranica.
Struktura stranica 4
Adekvatna struktura stranica, osim problema s velikim headerom koji se pojavljuje te je i opisan kod većine ostalih kandidata.
Pravilna uporaba tehnologija: JavaScript i Flash 5
Pravilna uporaba tehnologija
Navigacija: Izbornici, linkovi, logo 4
Nekonzistentnost boje linkova, te korištenje boje linka i za tekst koji nije link (naslovi) otežava inače dobru navigaciju portalom. Grb Republike Hrvatske uz ime i prezime kandidatkinje nalazi se u gornjem lijevom uglu headera, što je inače uobičajeno mjesto za logo, no u ovom slučaju taj 'logo' nije link na naslovnicu.
Pretraživanje (Search): Lokalna tražilica 3
Postoji jedino lokalna tražilica od modula za unos članaka, ali ne i lokalna tražilica na nivou portala.
Metapodaci 5
Većina slika i linkova, kao i stranice u cjelini sadrže osnovne metapodatke. Jedini mali nedostatak je SEO friendly URL-a.
Dostupnost foto/audio/video materijala 5
Dostupan multimedijski sadržaj
RSS dijeljenje sadržaja 4
Postoji, ali kanal nije u potpunosti standardan.
Opći dojam 4
Moderno, ali pomalo neskladno dizajnirane webstranice koje koriste suvremene tehnologije i standarde na adekvatan način.